Eva kirjoitti:
Mutta eikö se meidän "peruspevisa" nimenomaan sodi koirarekisterin ohjeen vastaan? Vai onko siis ihan ok, että Suomessa asuvan ulkomaisen koiran kohdalla pevisa ei päde vaan silloin niitä koiria koskee ainoastaan tuo meidän ns. peruspevisa?
Eli rautalangasta:
- Suomikoirilta (suomessa rekisteröity) vaaditaan blup-indeksi + muut pevisa-ehdot
- Koira joka asuu Suomessa mutta ei rekattu Suomeen vaaditaan vain lonkkatulos A-C (tai max OFA fair) ja sit ne erityisehdot kumppanista.
Koirarekisteriohje (boldattuna ne kohdat jotka minusta hieman ristiriidassa amstaffien pevisan kanssa):
Ulkomaista koiraa koskevat samat siitoksen käyttöehdot kuin suomalaista/suomalaisomistuksessa olevaa koiraa roduissa, joissa on PEVISA:n mukaisia erityisehtoja rekisteröinnin ehtona. Jalostustieteellinen toimikunta voi kuitenkin myöntää luvan pentueen rekisteröintiin, vaikka ulkomainen vanhempi ei täyttäisi rotukohtaisia PEVISA-ehtoja (ks. kohta 6 ja 6.3).
Rotujärjestön esityksestä voidaan rodulle myös myöntää toistaiseksi voimassa oleva poikkeuslupa ulkomailla tapahtuville astutuksille ja tuontispermalla siementämiselle. Poikkeuslupa ei koske ulkomaisen uroksen Suomessa tapahtuvia astutuksia.
Suomessa tapahtuvien astutusten kohdalla poikkeuslupaa anotaan tapauskohtaisesti (ks. kohta 6 ja 6.3). Ulkomaisen uroksen tutkimuslausunnon kelpoisuus on syytä varmistaa Kennelliitosta ennen astutusta/siemennystä.
Apua, ei voi olla näin vaikeaa ymmärtää.
ELI:
Tuontikoira/ulkomailta tullut jalostuslainauros. Vaaditaan virallinen silmälausunto (alle 24kk vanha), kyynärnivellausunto (0 tai 1) ja lonkkalausunto (A, B, C tai OFA excellent, good, fair). Ei poikkea kotimaisten käytöstä muuten KUIN puuttuvan indeksin osalta. Muuten pätee TÄYSIN samat säännöt, eli jos toisella osapuolella 1-kyynärät, vastapuolella oltava nollat.
Siispä se, rekataanko Chai Suomen Kennelliittoon FI-rekkariin ensi viikolla vai samaan aikaan pentueen kanssa, ei muuta mitään.
Ja sitten POIKKEUSLUPAAN (
joka voimassa toistaiseksi ja koskee VAIN ulkomailla tapahtuvia astutuksia sekä tuontispermalla tapahtuvia siemennyksiä).
"Lonkkakuvauslausunnon asemesta hyväksytään myös PENNHIP tulos DI(=Distraction Index) <0.49 ja merkinnällä "No radiographic evidence of DJD" (NO), jolloin urosta voidaan käyttää nartulle, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C. Jos uroksella ei ole lonkkakuvaustulosta, vaaditaan että nartun lonkkakuvaustulos on A tai B ja lonkkaindeksi 101 tai parempi. Jos uroksella ei ole kyynärkuvaustulosta, vaaditaan että nartun kyynärkuvaustulos on 0/0."
ELI:
A tai B lonkkaiselle nartulle, jonka lonkkaindeksi on 101 ja jolla on 0/0 kyynärät, voidaan käyttää ULKOMAILLA astutettaessa/tuontispermalla siemennettäessä TÄYSIN kuvaamatonta koiraa. A, B tai C lonkkaiselle nartulle, jolla indeksi vähintään 101 voidaan käyttää myös urosta, jolla tulos PENNHIP DI(=Distraction Index) <0.49 ja merkinnällä "No radiographic evidence of DJD" (NO), KUN astutus tapahtuu ulkomailla tai kyseessä tuontisperma.
MISSÄÄN EI ANNETA YMMÄRTÄÄ, ETTEIKÖ TUONTIKOIRAA KOSKISI SAMAT PEVISA-EHDOT (kyynärät, silmät) kuin kotimaisiakin koiria, joilla se BLUP-löytyy. Kyseessä siis poikkeus VAIN puuttuvan BLUP-indeksin kohdalla (ei vaadita tuontikoiralta, muttei voi yhdistää alle 101 indeksin omaavaan kumppaniin, vaikka olisi A-lonkat).