Muokattu viestiketjun ensimmäistä viestiä (=tämä) 5.11.2013.
HUOM! Ulkomaisia uroksia koskevaan poikkeuslupaan on lisätty maininta, että silmätutkimustulosta ei vaadita. Kennelliiton jalostustoimikunta on kokouksessaan 5/2013 muuttanut aikaisemmin (kokouksessa 8/12) hyväksymäänsä amerikanstaffordshirenterrierierin rotukohtaisen PEVISA-ohjelman ehtoja takautuvasti.
Hyväksytty PEVISA -ohjelman mukainen teksti:
Pentujen vanhemmista tulee olla
ennen astutusta annettu kyynärkuvauslausunto, lonkkakuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto.
Silmätarkastuslausunto ei saa astutushetkellä olla 24kk vanhempi.
Pentueen vanhempien lonkkaindeksien keskiarvon tulee astutushetkellä olla 101 tai parempi.
Rekisteröinnin raja-arvona on lonkkaniveldysplasian aste C ja kyynärniveldysplasian aste 1.
Kyynärnivelkuvaustuloksen 1 saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen 0 saaneen koiran kanssa.
Mikäli pentueen vanhempi on tuontikoira tai ulkomainen uros, jolla ei ole Kennelliiton lonkkaindeksiä, huomioidaan sen mahdollinen ulkomainen BLUP-indeksi.
Jos tuontikoiralle tai ulkomaiselle urokselle ei ole määritelty BLUP-indeksiä, mutta koiralla on FCI:n asteikolla lonkkakuvaustulos A, B tai C tai OFA-asteikolla vähintään "fair", sitä voidaan käyttää parituskumppanille, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C.
Ohjelma on voimassa 1.1.2013 - 31.12.2017.Ulkomailla tapahtuvien astutusten ja tuontispermalla tapahtuvien siemennysten kohdalla huomioidaan seuraava Koirarekisteriohjeen kohdan 8 mahdollistama toistaiseksi voimassa oleva poikkeuslupa:Lonkkakuvauslausunnon asemesta hyväksytään myös PENNHIP tulos DI(=Distraction Index) <0.49 ja merkinnällä "No radiographic evidence of DJD" (NO), jolloin urosta voidaan käyttää nartulle, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C.
Jos uroksella ei ole lonkkakuvaustulosta, vaaditaan että nartun lonkkakuvaustulos on A tai B ja lonkkaindeksi 101 tai parempi.
Jos uroksella ei ole kyynärkuvaustulosta, vaaditaan että nartun kyynärkuvaustulos on 0/0.
Silmätutkimustulosta ei vaadita.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tarkista aina myös Kennelliiton sivuilta yleiset PEVISAa ja rekisteröintiä koskevat ehdot:
http://www.kennelliitto.fi/FI/asiakirja ... tusivu.htmTältä sivulta löytyvät muunmuassa ulkomaisia uroksia koskevat poikkeusluvat rotukohtaisissa PEVISA -ohjelmissa sekä voimassa oleva koirarekisteriohje, jotka on syytä lukea.
Mikäli aiottu yhdistelmä ei täytä kaikkia PEVISAn ehtoja, tulee kasvattajan hakea yhdistelmälle poikkeuslupaa Suomen Kennelliitolta. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alkuperäinen teksti:
JTT:n päätös 30.10.2012 (8/2012):
Toimikunta toteaa Suomen Amerikanstaffordshirenterrieriyhdistyksen vuosikokouksen 3.3.2012 allekirjoitetun pöytäkirjaotteen.
Toimikunta hyväksyy esityksen amerikanstaffordshirenterrierin JTO:ksi korjauksin niin, että ohjelma on voimassa kauden 2013- 2017. Korjattu ohjelma pitää toimittaa Kennelliiton toimistoon tiedoksi kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Toimikunta hyväksyy amerikanstaffordshirenterrierille seuraavan rotukohtaisen PEVISA-ohjelman.
Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu kyynärkuvauslausunto, lonkkakuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Silmätarkastuslausunto ei saa astutushetkellä olla
24kk vanhempi. Pentueen vanhempien lonkkaindeksien keskiarvon tulee astutushetkellä olla 101 tai parempi. Rekisteröinnin raja-arvona on lonkkaniveldysplasian aste C ja kyynärniveldysplasian aste 1. Kyynärnivelkuvaustuloksen 1 saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen 0 saaneen koiran kanssa.
Mikäli pentueen vanhempi on tuontikoira tai ulkomainen uros, jolla ei ole Kennelliiton lonkkaindeksiä, huomioidaan sen mahdollinen ulkomainen BLUP-indeksi. Jos tuontikoiralle tai ulkomaiselle urokselle ei ole määritelty BLUP-indeksiä, mutta koiralla on FCI:n asteikolla lonkkauvaustulos A, B tai C tai OFA-asteikolla vähintään "good", sitä voidaan käyttää parituskumppanille, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C.
Ohjelma on voimassa 1.1.2013 - 31.12.2017.Toimikunta merkitsee muistiin, että ulkomailla tapahtuvien astutusten ja tuontispermalla tapahtuvien siemennysten kohdalla huomioidaan seuraava:
Koirarekisteriohjeen kohdan 8 mahdollistama toistaiseksi voimassa oleva poikkeuslupa:
Lonkkakuvauslausunnon asemesta hyväksytään myös PENNHIP tulos DI(=Distraction Index) <0.40 ja merkinnällä "No radiographic evidence of DJD" (NO), jolloin urosta voidaan käyttää nartulle, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C.
Jos uroksella ei ole lonkkalausuntoa, vaaditaan että nartun lonkkakuvaustulos on A tai B ja lonkkaindeksi 101 tai parempi. Jos uroksella ei ole kyynärkuvauslausuntoa, vaaditaan että nartun kyynärkuvaustulos on 0/0.
Silmätutkimustulosta ei vaadita.Toimikunta voi selventää PEVISA-ehtojen sanamuotoja, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi.
Päätös on PEVISA-säännön kohdan 3 vastainen, koska toimikunta on hyväksynyt rajoittavamman ohjelman kuin rotujärjestön esittämä, joten päätös annetaan hallitukselle ja valtuustolle tiedoksi.
Toimikunta pyytää rotujärjestöä huomioimaan, että Perinnöllisten silmäsairauksien ohjeeseen ja Polvlumpioluksaatio-ohjeeseen tehdyt päivitykset rajaavat nuorten koirien lausuntojen voimassaoloa.
Rotujärjestöä muistutetaan siitä, että PEVISA-säännön mukaan rotujärjestön tulee tiedottaa jäsenistölleen hyväksytystä rotukohtaisesta PEVISA-ohjelmasta mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja kattavasti.
Rotujärjestön on seurattava PEVISA-ohjelman vaikutusta ja rodun kehitystä päivittämällä JTO asianmukaisesti ja toimitettava uusi JTO-esitys jalostustieteelliselle toimikunnalle ennen seuraavan PEVISA-ohjelman vahvistamista.
Kohta tarkastetaan heti.