Amerikanstaffordshirenterrierin PEVISA-ohjelmaMe allekirjoittaneet Suomen Amerikanstaffordshirenterrieriyhdistyksen jäsenet ja rodun amerikanstaffordshirenterrierin (jäljempänä amstaffi) kasvattajat olemme huolestuneita rodun tämän hetkisestä tiukasta PEVISA-ohjelmasta, mikä on rajoittanut ja vaikeuttanut rodun monimuotoisuuden ja kokonaisuuden jalostamista.
PEVISA-ohjelma Tämän hetkinen PEVISA-ohjelma 1.1.2013 - 31.12.2017, sekä myös Suomen Amerikanstaffordshirenterrieriyhdistys ry.n hallituksen esittämä PEVISA-ehdotus ajalle 1.1.2018 – 31.12.2022.
Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu kyynärnivellausunto, lonkkakuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Silmätarkastuslausunto ei saa olla 24 kk vanhempi.
Pentueen vanhempien lonkkaindeksien keskiarvon tulee astutushetkellä olla 101 tai parempi. Rekisteröinnin raja-arvona on lonkkaniveldysplasian aste C ja kyynärniveldysplasian aste 1.
Kyynärtuloksen 1 saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen 0 saaneen koiran kanssa.
Mikäli pentueen vanhempi on tuontikoira tai ulkomainen uros, jolla ei ole Kennelliiton lonkkaindeksiä, huomioidaan sen mahdollinen ulkomainen BLUP-indeksi. Jos tuontikoiralle tai ulkomaiselle urokselle ei ole määritelty BLUP-indeksiä, mutta koiralla on FCI:n asteikolla lonkkakuvaustulos A, B tai C, tai OFA asteikolla vähintään ”fair”, sitä voidaan käyttää parituskumppanille, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C.
Koiran väri ilmoitetaan rekisteröinnin yhteydessä. Pentueen molempien vanhempien värin on oltava merkittynä koirarekisteriin pentueen rekisteröintihetkellä (JTT 9/14). On kiellettyä yhdistää kaksi koiraa, joilla molemmilla on sininen haalistustekijä homotsygoottina (koiran kirsu harmahtava). Kielto koskee mm. seuraavan väriseksi merkittyjen koirien yhdistämistä:
sininen – sininen
sininen – sininen fawn
sininen fawn – sininen fawn
Ulkomailla tapahtuvien astutusten ja tuontispermalla tapahtuvien siemennysten kohdalla huomioidaan seuraava koirarekisteriohjeen kohdan 8 mahdollistama toistaiseksi voimassa oleva poikkeuslupa:
Lonkkakuvauslausunnon asemesta hyväksytään myös PENNHIP-tulos DI(=Distraction Index) <0.49 ja merkinnällä “No radiographic evidence of DJD” (NO), jolloin urosta voidaan käyttää nartulle, jonka oma lonkkaindeksi on vähintään 101 ja lonkkakuvaustulos vähintään C.
Jos uroksella ei ole lonkkakuvaustulosta, vaaditaan että nartun lonkkakuvaustulos on A tai B ja lonkkaindeksi 101 tai parempi.
Jos uroksella ei ole kyynärkuvaustulosta, vaaditaan että nartun kyynärkuvaustulos on 0/0.
Lisäys 10.9.2013: Silmätutkimustulosta ei vaadita (koskee ulkomailla tapahtuvaa astutusta ja tuontispermalla tapahtuvia siemennyksiä).
Lisäys 1.6.2015: Ulkomaisen uroksen indeksi huomioidaan vain mikäli arvosteluvarmuus yli 50%.
Ohjelma voimassa 1.1.2013 - 31.12.2017
Toteaminen tilanteesta Edellä mainittu PEVISA-ohjelma ei tue rodun kestävää kehitystä, eikä turvaa Suomessa amstaffien geneettistä monimuotoisuutta. Lonkkien ja kyynärien raja-arvojen erityisehtojen lisäksi erityisehto sinisen värin kielto, ja geenitestien avulla todennettava pikkuaivoataksia rajoittavat entisestään jalostusmateriaalin käyttöä.
Lonkkien BLUB-indeksit eivät tue tuontien käyttämistä jalostukseen, niiden usein tutkimattomien taustojen takia, minkä johdosta tämän hetkinen tilanne saattaa kannustaa kasvattajia tekemään välipentueita nostattamaan tietyn yksilön indeksiä.
Kyynärien raja-arvon aste 1 erityisehto estää käyttämästä yhdistelmää 0/1x1/0, mikä tällä hetkellä on hyvin tiukka ehto. Rodun kyynärtulokset ovat hyvällä mallilla, josta jäljempänä kaavio. Kyynärien röntgenkuvien tulkinta ei ole yhtä selkeää kuin lonkkien röntgenkuvien arviointi. 1 asteen muutokset harvemmin oireilevat, saati aiheuttavat toimenpiteitä koiran ikääntyessä. Rodun JTO:n mukaan suositellaan, että omistaja tutkisi 1 tai huonomman kyynärlausunnon saanen koiransa tietokonetomografian avulla saadakseen enemmän tietoa vian luonteesta ja vakavuudesta. Näitä tutkimuksia on tehty, ja sen myötä useampia 1 tuloksen saaneita on muuttunut 0:ksi. Mielestämme on kohtuutonta tutkituttaa toistaiseksi vielä hyvin kalliilla menetelmällä 1 tuloksen saaneita koiria. Näin ollen tuloksen 1 (0/1 ja 1/0) kyynärnivelistään saaneita koiria ei tulisi sulkea pois jalostuksesta.
Erityisehdot ulkomaiselle urokselle vaikeuttaa uuden jalostusmateriaalin käyttöä ja rajoittaa monimuotoisuuden säilyttämistä, niiden tutkimattomien taustojen ja vertauskelvottomien tuloksien takia. Tämän hetkinen tilanne saattaa kannustaa kasvattajia käyttämään koiria, joilla ei ole rotumääritelmän mukaisia rotuominaisuuksia vaadittavien erityisehtojen takia.
PEVISA vaikutukset lonkissa kautta-aikain Amstaffeille on asetettu vuonna 2000 PEVISA-ohjelmaan lonkkien tutkimuspakko, vuonna 2005 PEVISA-ohjelmaan on asetettu lonkkaniveldysplasian raja-arvoksi C ja vuonna 2013 PEVISA-ohjelmaan on asetettu raja-arvon C:n lisäksi muuna rotukohtaisena erityisehtona laskettava BLUP – lonkkaindeksiarvo.
Kuten alla olevasta kaavioista käy ilmi, lonkkien yleistilanne on parantunut PEVISA-ohjelmien, raja-arvon ja BLUB-lonkkaindeksiarvon asettamisen jälkeen. Suomessa kasvatettujen kaavio osoittaa selkeää kasvua A- ja B-lonkkaisten koirien osuudessa, ja selkeää laskua C- ja D-lonkkaisten osuudessa.
Suomessa on amstaffeilla tiukimmat rekisteröintiehdot koko maailmassa. Kuten kaavioi osoittaa on tuontikoirien lonkkatulokset huonommat kuin Suomessa kasvatettujen amstaffien lonkkatulokset, joita on tutkittu kautta-aikain järjestelmällisesti.

KoiraNet 27.1.2017

KoiraNet 27.1.2017
PEVISA vaikutukset kyynärissä kautta-aikainAmstaffeille on asetettu vuonna 2005 PEVISA-ohjelmaan kyynärien tutkimuspakko ja vuonna 2013 PEVISA-ohjelmaan on asetetty kyynerniveldysplasian aste 1, sekä muuna rotukohtaisena erityisehtona kyynärtuloksen 1 saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen 0 saaneen koiran kanssa.
Kuten alla olevasta kaaviosta käy ilmi, on kyynärien yleistilanne pysynyt suunnilleen samana. Selkeämpää muutosta tapahtunut viimeisen ohjelman aikana, jossa otettava huomioon edellisen ohjelman vaikutus.

KoiraNet 27.1.2017

KoiraNet 27.1.2017
Pyrkimys Tarkoituksenamme on säilyttää amstaffin jalostuksessa rotumääritelmän mukaiset rotuominaisuudet ja – erityispiirteet, rodunmonimuotoisuus ja ennaltaehkäistä vikoja ja sairauksia ehdottamalla seuraavaa:
PEVISA-ehdotusPentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu kyynärnivellausunto, lonkkakuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Silmätarkastuslausunto ei saa olla 24 kk vanhempi.
Rekisteröinnin raja-arvona on lonkkaniveldysplasian aste C ja kyynärniveldysplasian aste 1.
Muut rotukohtaiset erityisehdot:
Koiran väri ilmoitetaan rekisteröinnin yhteydessä. Pentueen molempien vanhempien värin on oltava merkittynä koirarekisteriin pentueen rekisteröintihetkellä. On kiellettyä yhdistää kaksi koiraa, joilla molemmilla on sininen haalistustekijä homotsygoottina (koiran kirsu harmahtava). Kielto koskee mm. seuraavan väriseksi merkittyjen koirien yhdistämistä:
sininen – sininen
sininen – sininen fawn
sininen fawn – sininen fawn
Ulkomaisia uroksia koskeva poikkeus:
Ei vaadita PEVISA-tutkimuksia
Päivämäärät Suomen Amerikanstaffordshirenterrieriyhdistys ry.n vuosikokous 5.3.2017
Suomen Staffordshirenbullterrieriyhdistys ry.n vuosikokous 23.4.2017
Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry 19.5.2017
Yhteistyöterveisin
Amerikanstaffordshirenterrieri kasvattajat
Johanna Andsten kennel Baxtaff
Huyen Nguyen kennel Bombinade´s
Maria Wickstrand kennel Bullmalaisen
Anu-Jo Pihkanen kennel Cassoco Lotko
Ritva Koivuranta kennel Chirpy
Annemari Harjanne kennel Cotta´s Dreams
Jenni Korpilaakso kennel Crossbone´s
Petra Kivimaa kennel Fin Fool´s
Kia Laurila kennel Firizzo´s
Niina Sirrola kennel Full Battery
Jonna Hörkkä kennel Golden Ferya
Kirsi Routalinna kennel Hot Guy
Tiina Jokela kennel Hullabaloo´s
Marika Huttunen kennel Jekkupatterin
Kati Juntunen kennel Just Star
Outi Kokkonen kennel Korpihillan
Mari Lehkonen kennel Kuuhullun
Sanna Lehtonen kennel Lehto-Sun´s
Salina Parkkonen kennel Lucky Rain´s
Kaisa Metteri-Gold kennel Masterbolt
Anne Sarpama kennel Mystical Illusion's
Katja Jalasjoki kennel Remasters
Jonna Varis kennel Rice Crisp
Mari Eklund-Kiiski kennel Tipsukummun
Kirsi Riipinen kennel Unbreakable´s
Jorma Kinnunen kennel Wonderworker
Annukka Kokko kennel Zeststafs
EDIT: otsikon kirjoitusvirheen korjaus 2.2.17, lisätty 3 kasvattaja lisää 5.2.2017, lisätty 14.2.2017